Flashmob a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Flashmob a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Flashmob készült 2021. szeptember 2-án az Esztergomi Bazilika előtt a helyi katolikus iskolák részvételével. Az alkalomra négy iskola összes diákja vonult fel a főszékesegyházhoz.
Türkizkék sapkákban a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola diákjai és tanárai érkeztek, zöldben a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, sötétkékben az Árpád-házi Szent Erzsébet Iskola,  sárgában a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és pirosban a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola népes serege lepte el a bazilika előtti teret.

Erdő Péter bíboros személyesen eljött az ott egybegyűlt diáksereg köszöntésére.

A diákok együtt énekelték az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus himnuszát, amely dallamát Koudela Géza pap, zeneszerző, egyházzenei igazgató, szövegét Bangha Béla jezsuita szerzetes írta.

A „Győzelemről énekeljen Napkelet és Napnyugat…” kezdetű himnusz utolsó versszaka az Esztergomban született államalapító Szent István királyt is megidézi:

„István király árva népe, te is hajtsd meg homlokod,
Borulj térdre, szórd elébe minden gondod, bánatod!
A kereszt volt ezer éven reménységed oszlopa,
Most is Krisztus jele légyen jobb jövődnek záloga.”

Ez a dal maradt az 52. NEK himnusza is.

Kovács Ákost kérték fel arra, hogy a korábbi himnusz mai változatát dolgozza ki. A 2021-es változatban a régi dallam és szöveg egy korszerű hangszerelést kapott.

Az esztergomi diákok hangján is szépen szólt ez a dal.

Az Esztergomban készült flashmobot többször is le fogják játszani az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszuson, amely 2021. szeptember 5. és 12. között kerül megrendezésre Budapesten. A kongresszust megelőzően Esztergomban egy teológiai szimpózium kerül megrendezésre 2021. szeptember 2. és 4. között.

A Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus részletes programját és az Esztergomban készült flashmobot megtalálják a NEK honlapján:

hwww.iec2020.hu

2021.09.02 – I Love Esztergom!