Cím & Kapcsolatok

Our Address

2500 Esztergom, Szent István tér 1.

GPS

47.799216097834, 18.736698448678

Telefon

Esztergomi Bazilika

Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház

A Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, közismertebb nevén az Esztergomi Bazilika, Közép-Európa legnagyobb temploma, amely számtalan turisztikai attrakciót is magába foglal mindamellett, hogy plébániatemplomként is működik és fontos főpásztori miséknek ad rendszeresen helyet.

Az Esztergom és térsége első számú turisztikai látványosságának is mondható Esztergomi Bazilika attrakciói közé tartozik:

  • a Főszékesegyházi Kincstár,
  • az Altemplom,
  • a Bakócz-kápolna,
  • a templomtér,
  • a Kupolakilátó,
  • a Panorámaterem.

Az 1822 és 1869 között tiszta klasszicista stílusban épült templom méretei impozánsak:

  • az Altemplomtól a kereszt csúcsáig 100 m magas,
  • az Altemplom falai 17 m vastagok.

Nagy előnye, hogy egy 60 méter magas dombra, az Esztergomi Várhegyre épült és ennek köszönhetően már akár 30 km távolságról is feltűnik a láthatáron. A legszebb arcát azoknak mutatja, akik hajóról, a Mária Valéria hídról vagy a Duna párkányi partszakaszáról csodálják meg. Ebből a szemszögből jól látszik az Esztergomi Vár is. Gyönyörű látványt nyújt a Bazilika és a Királyi Vár együttese azoknak is, akik a Szent Tamás-hegyről tekintik meg.

2000-ben a Bazilikán nagyszabású felújítási munkálatok kezdődtek, amelyek pár évig eltarthatnak, azonban igyekeznek úgy szervezni a munkálatokat, hogy a főszékesegyház végig látogatható legyen a turisták számára.

Rendezvényhelyszínként rendszeresen ad otthont különböző koncerteknek, amelyek között figyelemre méltóak az orgonakoncertek, ugyanis az Esztergomi Bazilikában található az ország egyik legnagyobb orgonája, amelynek hangzása páratlan élményt nyújt a klasszikus zene kedvelőinek.

Szombat délutánonként a templomtérben egymást követik az esküvők, de igen ritka az az esküvő, amely alatt nem engedik be a látogatókat. A turisták belépését egyedül a szentmisék alatt korlátozzák. Aki csoporttal tervezi látogatását, annak mindenképpen érdemes megnézni a tervezett miserendet a Bazilika honlapján. Vannak rendkívüli alkalmak, amikor igen hosszú ideig tarthat egy mise, ilyenek például a papszentelések vagy a bérmálkozások, amelyeket általában szombati napokra tesznek és amikor a főpásztor által celebrált mise eltarthat 10:30-tól akár 13:00 óráig is.

A templomtér és a benne lévő Bakócz-kápolna látogatása ingyenes azok számára, akik egy kis egyéni áhítatra térnek be. A többi attrakció belépő-köteles. Az idegenvezetővel érkező csoportok a templomtér látogatása esetén is egy idegenvezetői „beszéd-jog” megfizetésére kötelesek. A Bazilika elengedi az idegenvezetői „beszéd-jog” árát azoknak a csoportoknak, akik a Kincstár belépőjét megveszik. A belépőkkel és a nyitva tartással kapcsolatos pontos információ a Bazilika honlapján olvasható.

www.bazilika-esztergom.hu

2021.08.20 – I Love Esztergom!