Téli séta az Esztergomi Várhegyen

Téli séta az Esztergomi Várhegyen

Téli séta az Esztergomi Várhegyen

Egy esztergomi séta kellemes kikapcsolódás lehet bárki számára. A helyiek ezt nagyon jól tudják. Ebben a cikkben főleg azoknak szeretnénk támpontokat adni, akik még sose jártak Esztergomban és akiknek nagyon kevés idejük lesz a város megtekintésére. Bemutatjuk a legjobb séta útvonalakat, amelyek közül mindenki kedvére válogathat.

Esztergomi Bazilika – sétánk kiindulópontja 

Esztergom Cathedral

Az esztergomi látogatások kiindulópontja az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, ismertebb nevén az Esztergomi Bazilika, ahova mindenki ellátogat, még azok a turisták is, akik csak pár órát tudnak szánni Magyarország egykori fővárosára. A Bazilika templomtere a személyes imádságra érkező egyéni látogatók számára ingyenes. A csoporttal érkező turisták is beléphetnek a bazilika templomterábe belépőjegy nélkül, azonban csak az idegenvezetői jegy birtokában kaphatnak tárlatvezetést. A Főszékesegyházi Kincstár, a Panorámaterem és a Kupolakilátó és az Altemplom fizetősek. A legrövidebb esztergomi látogatás esetén is érdemes legalább a Kincstárat megnézni vagy felszaladni a Kupolakilátóra. A Kincstár már lifttel is megközelíthető, a Kupolakilátóra csak az merészkedjen fel, aki nagyon jól tud lépcsőzni. Fenntről fantasztikus a kilátás és az élmény felejthetetlen.

Ebben a cikkben azoknak a kedves látogatóknak szeretnénk útmutatást adni, akik egy kellemes sétára vágynak. Nekik is azt javasoljuk, hogy mindenképpen kezdjék sétájukat a bazilika templommterével és azon belül a Bakóz-kápolnával.

Az Esztergomi Várhegyen tett séta során nem szabad kihagyni:

 

Bakócz-kápolna

Bakócz Kápolna

A bazilika templomterében található a régi Szent Adalbert Főszékesegyházból megmaradt tiszta itáliai reneszánsz stílusban épült Bakócz-kápolnába. A vörös márványból faragott kápolnába fehér carrarai márványból készült oltárt helyeztek a Michelangelo műhelyében is megfordult olasz mesterek. A gyümölcsoltó boldogasszonynak szentelt oltár előtt csodatévő máriapócsi típusú szentkép díszeleg. Az oltár két oldalán elhelyezett vitrinekben láthatók a csodatételekről tanúskodó, meggyógyult testrészeket ábrázoló ajándéktárgyak.

Az Esztergomi Bazilika nyitva tartásával kapcsolatos információ a Bazilika honlapján található:

https://www.bazilika-esztergom.hu/hu/nyitva-tartas

 

Melocco szobor

Szent István megkoronázása

Melocco Miklós Szent István megkoronázását ábrázoló szobra az északi rondellán található, ahonnan pompás kilátás nyílik a Dunakanyarra. Az esztergomiak ezt a szobrot az alkotójáról nevezték el és egyszerűen csak Melocco szobornak hívják. A várhegy legmagasabb pontján lévő északi bástyára helyezték el ezt a 13 méter magas alkotást, a magyar államalapítás ezredik évfordulója alkalmából. A török időket megelőzően, egy reneszánszkori vízgéppel ide pumpálták fel a Duna vizét és a híres török utazó Evila Cselebi szóhasználatával élve Esztergom várát ily módon vízzel látták el a „sátáni magyarok”. A 60 méteres magaslaton álló bástyából látható:

  • a Garam torkolata, amelynek közelében írta Marcus Aurelius filozófus császár híres Elmélkedéseit,
  • az Uzicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi a Veprech-toronnyal és a Rózsakert Étteremmel
  • Prímási Palota, amelyben helyet kapott a Keresztény Múzeum
  • a Loyolai Szent Ignác plébániatemplom, közismertebb nevén Vizivárosi-templom vagy kéttornyú templom
  • az Árpádházi Szent Erzsébet Iskola, Szatmári Irgalmasrendi nővérek zárdatemplomával
  • a Prímás-sziget, a rögbipályával
  • a Mária Valéria híd
  • Párkány, Szlovákia

Szent István protomártír templom helye

A  Szent István protomártír templom helyén ma egy vörösmárvány oltárkő áll. Ezen a helyen állt valaha Magyarország legelső temploma, a bibliában is említett első vértanú, Szent István protomártír tiszteletére épült templom. Ez a templom volt István király megkeresztelkedésének, esküvőjének és koronázásának helyszíne.

Szent István Protomártir Templom

Az oltárkő szomszédságában egy kisebb méretű lovas szobor is látható, amely Szent István királyt ábrázolja. A lovasszobor mellett továbbhaladva alaposan szemügyre vehetjük a Szent Adalbert Központot és az északi kanonoksort, amelyben jelenleg a Balassa Bálint Szakközépiskola működik. A figyelmes szemek észrevehetik, hogy a Szent Adalbert Központ épületét egy kis híd köti össze a várheggyel. Ezt a hidat a kispapok nevezték el „Sóhajok-hidjának”, ugyanis a vizsgák előtt ezen a hídon keresztül sétálnak át a bazilikába és ott szentmisén vesznek részt. Turista szezonban innen közelíthető meg Erdei Zsuzsanna népművészeti gyűjteménye.

 

A várhegyről négy irányban lehet leereszkedni:

1. A Macskalépcsőn

Cat Stairs in Esztergom

A legnehezebb és egyben a legszebb útvonal a Macskalépcső. Aki ezt választja, annak végig a Dunakanyar pompás panorámája tárul szemei elé, miközben ereszkedik lefele a várhegy oldalán. A Macskalépcső az Érseki Víziváros kellős közepébe vezeti a látogatót, ahol közelebbről is szemügyre vehetők azok az épületek, amelyeket a Melocco-szobor magaslatáról már megpillanthattunk.

2. A Szent Adalbert Központ felé

Esztergom Seminary

Picit hosszabb, de kevésbé meredek az út a Szent Adalbert Központ felé. A Szemináriumot is magába foglaló Szent Adalbert Központot megkerülve, védett kockaköves útvonalon lehet lesétálni az Érseki Vízivárosba. Innen is tágas kilátás tárul elénk a Dunára. Akik ezt az útvonalat választják egész közel sétálhatnak el az Uzicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi mellett, közelről láthatják a reneszánsz vízemelő szerkezetet bemutató Veprech-tornyot és a Rózsakert Éttermet. A Dzsáminál le lehet sétálni az dunapari Erzsébet parkba vagy tovább lehet menni a Mindszenty József hercegprímás tere felé.

3. A tanítóképző felé

Archbishop Mindszenty's Statue

A korábbi Vitéz János Tanítóképző Főiskola, a jelenlegi Pázmány Péter Tudományegyetem a Várhegytől délre található. Akik ebben az irányában ereszkednek le a Várhegyről, láthatják az alagút mellett Mindszenty József hercegprímás szborát. Ez lesz a legrövidebb az út a belvárosba. Az útvonal előnye, hogy elvezet a Fürdő Szálló előtt.

4. A harangoknál

Az egyik leghangulatosabb útvonal a Várhegyről le a városközpont felé a harangoknál vezet. Aki erre szeretne leereszkedni a várhegyről, Esztergomi Vármúzeum közelében lévő várkapu felé vegye az irányt.

Az ódon falak közé elhelyezett harangokat elhagyva megtekinthetjük a Rondella bejáratát. A vár déli bástyájában kapott helyet az Esztergomi Vármúzeum Rondella nevű kiállítótere, ahol rendszeresen szerveznek kiállításokat. A rendszeresen ingyenes kiállításokról és a Rondella nyitvatartásáról aktuális információt a Kaleidoszkóp Ház honlapján, ill. FB oldalán ITT talál.

Fahíd

A Rondella bejárata mellett újabb várkapu helyezkedik el, amelyet valamikor farkasveremmel védtek. A farkasverem felett ma is fahíd vezet ki a várból. Ezt a fahidat 2021-ben újították fel. Ebben az irányban a teljes hegyoldal egy hatalmas parkká változik, hangulatos ösvényekkel, lépcsőkkel, szobrokkal, elbűvölő kilátással a Sötétkapura, a Tanítóképző épületére és a Szent Tamás-hegyre.

Aki erre ereszkedik le a hegyről, elhalad a Városalapító szobor mellett, amelyet az esztergomiak „Gőrdeszkásnak” neveznek, majd Vitéz János és Balassa Bálint szobrai mellett. A Várhegy aljában lévő útkereszteződésnél egy Liszt Ferenc szobor is látható. Valahol a Liszt Ferenc szobor közelében volt az Érseki Víziváros kapuja. Habár innen a legrövidebb út a központ felé a Fürdő Szálló előtt vezet el, érdemes itt mégis bekanyarodni a Víziváros felé, amelynek főteréről, a Mindszenty Hercegprímás teréről nyílik a legszebb rálátás a hajdani királyi várra.

 

A Kossuth-hídon, a Sissi-szobornál található az a hely, amelyet a helyiek tízezres látképnek neveznek.

Tízezres látkép

Esztergom Water Town

Az első két javasolt útvonal átvezeti a látogatót az Érseki Vízivároson. A Mindszenty téren, a Víziváros főterén, érdemes megállni Erzsébet királyné mellszobránál és onnan feltekinteni a várhegyre. Esztergom legszebb látképe tárul elénk, a 10 000 forintosról is jól ismert látvány.

Vízivárosból a Kis Duna mindkét partján folytathatjuk sétánkat a belváros felé. A Dunaparton, a történelmi platánfasoron sétálva a követkető fontos helyszíneken halanunk el:

Balassa Bálint sebesüléseinek helyszíne

Balassa emlék

A Kis Duna város felőli partját platánfákkal szegélyezett sétálóutca övezi. Egy esztergomi sétába mindenkébben érdemes beiktatni a platánfasor legalább egy szakaszát.

Ezen a sétányon található Balassa Bálint sebesüléseinek helyszíne, amelyet egy emléktábla hirdet a régi várfal oldalán, a Mattyasovszky-bástyánál.

Hévizi források

Hot spring in Esztergom

A Szent Erzsébet iskola és a Mattyasovszki-bástya épületét elhagyva a Dunakorzó Kávézó és a Szent István Strandfürdő mellett bő hozamú termálvizű forrás ömlik a Kis Dunába. Nagy hidegben, a forrás vize fölött kialakuló gőzfelhő tanúskodik a víz hőfokáról. Macskakövekből kirakott lépcsőn sétálhatunk le a forráshoz és belemárthatjuk kezünket meleg vizébe. Vadkacsák serege melegedik itt télen.

A volt esztergomi kaszinó épülete

Esztergomi kaszinó

A Bottyán-hídnál balra kanyarodva, a Lőrincz utcán keresztül vezet az út a Széchenyi térre, Esztergom főterére, ahol nagy eséllyel találunk egy meleg italt vagy ételt kínáló vendéglátó helyiséget. Ha megtetszett a platánfákkal szegélyezett sétány, folytathatjuk utunkat a Kis Duna partján, később is lesz lehetőségünk lekanyarodni a Főtérre.

 

Irány a Főtér! – esztergomi sétánk méltó megkoronázása egy finom étellel, itallal

Az esztergomi sétát a Széchényi téren, a város főterén érdemes befejezni, ahol a sok hangulatos étterem, kávézó és fagyizó kiváló lehetőséget kínál a fizikai fáradtság kipihenésére.

Esztergom city centre

 

♥ IDEGENVEZETÉS ♥