SacraVelo, azaz aktív pihenés kultúrával fűszerezve

SacraVelo, azaz aktív pihenés kultúrával fűszerezve

SacraVelo, azaz aktív pihenés kultúrával fűszerezve

JOMBIK MARGIT, 2021.03.16

Újabb határokon átnyúló szlovák-magyar Interreg projekt valósul meg, amely bámulatosan ötvözi az aktív és a kulturális turizmust: a SacraVelo. Esztergom sem hiányozhat egy olyan kerékpáros zarándokútvonal térképéről, amely szlovák és magyar településeket érint egyaránt és egy nagyszabású határon átívelő projekt keretén belül valósul meg. Komárom-Esztergom megye részvételének köszönhetően, Esztergomban is várható egy SacraVelo információs tábla kihelyezése. Győr-Moson-Sopron megye nagyobb mértékben vett részt ebben az Európai Fejlesztési Alapból megvalósuló projktben, ami a www.sacravelo.hu weboldalon megtalálható információk mennyiségéből is kitűnik.

A Győr-Moson Sopron megyei szakaszon 216 szakrális és természeti kincsekben gazdag látnivalót (katolikus, református, evangélikus templomok, emlékhelyek, zsinagógák), kastélyokat, hangulatos régi városrészek megtekintését ajánlják azoknak, akik az aktív pihenés mellett a kulturális értékeket is fontosnak tartják. A kerékpáros zarándokút részét képezi a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a világörökség részének nyilvánított Pannonhalmi Bencés Főapátság, valamint a Fertő-táj is. A hálózat részeként Győr-Moson Sopron megyében az útvonalak kijelölésén túl 83 kerékpáros pihenőhelyet, valamint 139 szakrális látnivalót bemutató, többnyelvű térképes információs táblát helyeztek el a zarándokút állomásain. Bácsfa és Szil községben kerékpáros centrumot is kialakítottak, ez utóbbiban közösségi tér, mellékhelyiségek és kerékpártárolók is szolgálják az ide érkező turisták kényelmét.

A SacraVelo 900 km hosszú biztonságosan használható kerékpáros úthálózata kapcsolódik az EuroVelo6 „Duna-menti” és az EuroVelo13 „Vasfüggöny” nemzetközi kerékpáros útvonalakhoz. Ez a példaértékű összefogás Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nagyszombat és Pozsony megye, valamint Szil és Bácsfa települési önkormányzatok együttműködésével az Európai Unió Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül közel 2,3 millió eurós támogatással jöhetett létre.

A SacraVelo olyan egészséges ugyanakkor biztonságos szabadtéri, kikapcsolódást nyújt belföldön, amire egyre nagyobb igény mutatkozik a külföldi utazások korlátozása miatt. Kerékpáros zarándok-úthálózattal, tematikus útvonalakkal, kerékpárközpontokkal várja a kikapcsolódásra és hazánk rejtett egyházi kincseire kíváncsi családokat, baráti társaságokat, párokat, magányos zarándokokat a SacraVelo projekt a Duna térségében.

A SacraVelo weboldala (www.sacravelo.huinteraktív térképekkel, az állomások fényképes ismertetőivel segít eligazodni a számtalan értékes látnivaló és útvonal-lehetőség között. Még több lehetőséget rejt a SacraVelo alkalmazás, amely menet közben tud nagy segítséget nyújtani az aktív zarándokoknak. Az információs táblákon elhelyezett QR-kódok beolvasásával a meglátogatott szakrális helyről lehet további érdekességeket olvasni.

Forrás: Estercom 2021. március 11-ei sajtóközleménye