Cím & Kapcsolatok

Our Address

2500 Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 14

GPS

47.795023686309, 18.739670954148

Telefon

Szent István Strandfürdő

A Szent István Strandfürdő Esztergom szívében helyezkedik el a Kis-Duna sétány mentén és a város egyik igen népszerű strandjának mondható. A maga egyszerűségében olyan lehetőségeket rejt magában, amelyeket sehol máshol nem találunk meg így együtt.

Olimpiai medence

Olimpiai méretű medencéje, amely már 1927-ben elkészült, úszóversenyek és vízipóló mérkőzések megrendezésére alkalmas. Magyarország első fedett uszodájaként számon tartott kis 20 méteres medencéje ad otthont az úszótanfolyamoknak, az esztergomiak döntő többsége itt tanult meg úszni. Ebben az uszodában tartja edzéseit az Esztergomi Triatlon Klub, amely folyamatosan gondoskodik az utánpótlás nevelésről. Napi szinten tartanak itt úszás edzéseket, de a kedvtelésből úszók is rendszeresen megfordulnak itt. A fürdőben tartanak gyógyúszást is, amely nagy mértékben hozzájárul a gerincferdülés korrigálásáhozami és jelentős szerepet játszik az egészség megőrzésében azoknál a gyerekeknél, akik hajlamosságot mutatnak a későbbi mozgásszervi problémák kialakulására.

A műemlék kabinsorok

A műemlék kabinsorok fölött kialakított napozásra is alkalmas lelátókról olyan szemszögből lehet rálátni a medencékre, amilyen kevés helyen adatik meg. Az úszóedzők ezt ki is használják.

Gyógyvíz

Az 50 m hosszú és 25 m széles olimpiai medencét úgy alakították ki, hogy a 8 úszósáv mellé egy fokozatosan mélyülő sávot is elhelyeztek mellé, amely ideális hely a legkisebbek úszásoktatására. Itt jól érezhetik magukat azok a vendégek is, akik egyáltalán nem tudnak úszni és csak a fürdővíz gyógyhatását szeretnék élvezni.

A Szent István Strandfürdő vize nem tartozik Magyarország elismert gyógyvizei közé, sőt küzd ezért az elismerésért, de a helyiek tudják, hogy nagyon sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelynek gyógyhatása egyértelmű:

1. A medencéket mind a mai napig a Szent Tamás-hegyből fakadó forrás vizével töltik fel és rendszeresen (heti kétszer) cserélik, ezért a medencék vizének tisztán tartására kevés vegyszerre van szükség. Ezzel szemben a modern medencetechnika ugyanannak a víznek a forgatására és szűrésére épül.
2. A víz vegyi összetétele kimutathatóan gyógyhatást gyakorol az ideggyengeségben (neurasthenia), sápkórban, vérszegénységben, kezdődő gyomorbajban szenvedőkre, valamint enyíti a női panaszokat és az idegbántalmakat.
3. Egy temperáltan termálvizű forrás táplálja a fürdőt. Ez a víz régebb elérte a 29°C fokot, Később, az 1960-as években folytatott a dorogi szénbányászat hatására a víz hőmérséklete 23°C csökkent. Most, amikor a bányászat abbamaradt, a fürdő forrásvizének hőmérséklete eléri a 27°C fokot. 28°C foktól már hivatalosan is termálvíz kategóriába sorolható.

Téliesítés

A 2000 óta használt buboréknak nevezett felfújható sátorszerkezetnek köszönhetően az olimpiai medence télen is használható, így az úszók egész évben folytathatják edzésüket.

Télen a fürdő szaunája segít felmelegedni egy úszás után.

Strandbüfé

A strand közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Strandbüfé nevű gyorsétterem, amelyből a medencékre is rá lehet látni. A platánfák alatti kerthelyiséggel rendelkező büfé kiváló hely egy kis kikapcsolódásra a meleg nyári napokon. Esténként gyakran hívnak zenészeket is és szívesen látják azokat a vendégeket is, akik csak egy kis ital elfogyasztására térnek be.

A Strandfürdő nyitva tartásáról, belépő díjairól a palatinus-to.hu weboldalon talál pontos információt.

Az esztergomi fürdőkultúra rómaiakig visszanyúló történetéről több helyen lehet olvasni.

http://www.palatinus-to.hu/esztergom_furdokulturaja

2021. 08. 18 – I Love Esztergom