Cím & Kapcsolatok

Our Address

2500 Esztergom, Mindszenty tér 2.

GPS

47.7974751, 18.7349168

Telefon

Keresztény Múzeum

Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményét tudhatja magáénak. A budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria előzi meg mind az alapításuk időpontját illetően, mind pedig a gyűjtemény jelentőségét tekintve. Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteményének is tekintjük.

A magyar középkori művészet jelentős darabjai

A középkori magyar festészetből és szobrászatból nagyon kevés maradt fenn és ezekből rendkívül fontos darabok találhatók meg a múzeum gyűjteményében. Ezek szinte kizárólag azokról a magyar területekről származnak, melyeket nem szállt meg a török, mint pl. a Felvidék és Erdély. Ilyen régi magyar ritkaságok:

  • a garamszentbenedeki Úrkoporsó,
  • Kolozsvári Tamás szárnyasoltára,
  • M.S. mester táblaképei.
Európai művészet

A régi magyar ritkaságok mellet jelentős olasz, németalföldi, német és osztrák alkotások teszik páratlanná a Keresztény Múzeumot. A következő művészek alkotásaival találkozhatunk a múzeumban többek között: Hans Memmling, Jan van Hemessen, Duccio di Boninsegna, Pietro di Giovanni d’Ambrogio, Giovan Pietro Rizzoli Giampietrino, Francesco di Stefano Pesellino, Carlo Crivelli, Jusepe de Ribera, Nicolas Renier, Franz Anton Maulbertsch, Botticelli köre.

Megközelíthetőség

Kiváló helyen helyezkedik el a Keresztény Múzeum, az Érseki Víziváros méreteiben és stílusában meghatározó épületében, a Prímási Palotában. Az állandó kiállítás az épület második emeletén foglal helyet. 2021-ben lifttel bővült a múzeum, megkönnyítve ezzel a feljutást.
Maga a Prímási Palota a Duna-parton helyezkedik el, közel a Várhegyhez, a városközponthoz és pár perc sétára az Esztergomi Hajóállomástól.
Talán a hajóval érkező csoportok számára a legkönnyebb a múzeum megközelítése, hiszen pár perc sétára van a kikötőtől. A dunamenti települések között nehezen találunk még egy olyant, ahol a szállodahajók kikötésére alkalmas hajóállomástól pár perc sétányira olyan nemzetközileg is jegyzett múzeumot lehet megtekinteni, mint amilyen a Keresztény Múzeum.

Tárlatvezetések

Egy egyórás tárlatvezetés során nagyon szépen nyomon lehet követni az európai festészet és szobrászat fejlődését a gótikától, a reneszánszon át a barokkig és jól megismerhető a régi magyar művészet. A tárlatvezetéseket magyarul és a következő idegennyelveken tudja biztosítani a múzeum: angol, német, orosz és francia. Egyéb nyelvek esetén érdemes érdeklődni a múzeumnál.

Múzeumpedagógiai foglalkozások

A Keresztény Múzeum kiváló múzeumpedagógusai rendkívül érdekes foglalkozásokat tudnak biztosítani a gyerekek számára az óvodás kortól a gimnazistákig. A múzeumpedagógiai foglalkozás alatt a kiválasztott tevékenység alkalmazkodik az iskolai tananyaghoz. Meglepően sok témában tudják szemléletesen kiegészíteni az iskolai tananyagot. Csak néhány téma, amely köré fel lehet építeni egy ilyen foglalkozást: állatok, növények, szimbólumok, művészeti stílusok, régészet, restaurálás, kutatás. Érdemes a részletekért megkeresni magát a múzeumot, amelynek a honlapján is már sok fontos információt meg lehet találni.

A Keresztény Múzeum honlapja

A múzeum honlapján a gyakorlati információk mellett megtalálható egy jól gondozott több nyelvű online katalógus, amely nemcsak a kutatók számára nyújt érdekes információkat, hanem minden művészet iránt rajongónak. A kutatók mellett gondoltak az egyszerű látogatókra is, mert nagyon jól érthető és könnyen áttekinthető virtuális túrát is elhelyeztek a honlapjukon.

Magyarország legnagyobb régi művészetet (festmények, szobrok, iparművészeti tárgyak) őrző múzeuma egy kötelező program minden Esztergomba érkező látogató számára!

2021.09.16 – I Love Esztergom!